Energie vergelijken

De energieprijzen zijn de laatste jaren doorlopend aan verhogingen onderhevig. Om er toch voor te zorgen dat je niet teveel gaat betalen is energie vergelijken in onze opinie eigenlijk een must. In de praktijk merk je namelijk er weinig tot niks van, wie nu eigenlijk jouw energie levert. 

Energie vergelijken is geld besparen

Energie vergelijken heeft geen invloed op de netwerkbeheerder

Wat niet iedereen weet is dat het energienetwerk in handen is van standaard partijen. Welke energieleverancier je ook kiest, zij zullen altijd gebruik maken van hetzelfde netwerk. Op de website van netbeheer Nederland kan je precies zien wij de netwerkbeheerder is in jouw regio.

Per regio is er slechts 1 netwerkbeheerder actief. Zo krijg je in de randstad altijd te maken met Liander en in de provincies Limburg en Groningen met Enexis. Overstappen van energieleverancier is dan ook super eenvoudig. 

Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een aanvraagformulier invullen en op het moment dat het nieuwe contract ingaat de meterstanden doorgeven. Voor de rest zal je er weinig tot niks van merken. De energie komt gewoon jouw huis binnen via hetzelfde netwerk.

Daarom is energie vergelijken uitermate zinvol in onze opinie. Het is een van de eenvoudigste methoden om geld te besparen. Je hoeft er de deur niet vooruit en het kost slechts een paar minuten.

Kijk uit voor malafide tussenpersonen en bedrijven

Op dit punt willen we je wel waarschuwen. Er zijn ontzettend veel bedrijfjes actief op het gebied van het afsluiten van energiecontracten. Dit omdat dit een uitermate winstgevende business is. 

Helaas neemt niet elk bedrijf actief in deze branche het zo nauw met ethiek. Ze proberen je een contract af te laten sluiten, wat voor hen het beste is en waar zij het meeste mee verdienen. En dat is zeker niet altijd het contract wat voor jouw ook het beste is.

Iedereen kent wel de telefoontjes, of de personen die aan de deur komen, om te proberen jou een energiecontract te laten afsluiten. In mijn opinie dien je direct de telefoon op te hangen of de deur dicht te doen. 

Zelf heb ik een uitermate slechte ervaring via een zogenaamd energiecollectief. 

Het aanbod waarmee zij kwamen wat dusdanig slecht dat dit mij duizenden euro`s had gekost. En in de kleine lettertje hadden ze er maar even bijgezet dat als je niet binnen twee weken zou reageren je vast zou zitten aan een contract voor vijf jaar. En dat tegen condities die zo slecht waren dat je deze geeneens op het internet kon terugvinden. 

In vergelijking met de beste condities die ik op het internet kon vinden zou dit mij 3,500€ hebben gekost voor het contract van 5 jaar. Energie vergelijken dient onafhankelijk te gebeuren en dat is niet het geval met deze tussenpersonen.

De onafhankelijke energievergelijker

Onze energievergelijker op deze pagina is geheel onafhankelijk. Door het invullen van de gebruiksgegevens kan je direct zien wat voor jou de meest voordelige aanbieder is

En daar draait het uiteindelijk allemaal om. Je dient de goedkoopste energieleverancier uit te zoeken, zodat jij de beste deal vindt.

Er is geen enkele manier waarop wij de uitkomst kunnen sturen of beïnvloeden. Het is geheel onafhankelijk, zoals het in onze opinie bij energie vergelijken altijd zou moeten zijn.

De goedkoopste energiemaatschappij is niet voor iedereen gelijk

Welke energiemaatschappij de goedkoopste is, dat is niet voor iedereen gelijk. Vaak wordt er aan nieuwe klanten een welkomstbonus aangeboden. De maatschappij met hoogste welkomstbonus heeft daarentegen niet altijd de beste energietarieven. En dan hangt het maar net van jouw gebruik af wat het voordeligst is.

Daarom raden we je altijd aan om bij de energievergelijking de werkelijke gebruiksgegevens te gebruiken. Alleen op die manier weet je zeker dat je kiest voor de goedkoopste energieleverancier. 

Neem gewoon even een paar minuten de tijd om deze gebruikersgegevens op te zoeken. Dat kan je veel geld gaan besparen.

Jaarcontracten versus langdurige contracten

Daarnaast raden wij je aan om alleen gebruik te maken van  jaarcontracten. Gewoon elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier levert je het meeste voordeel op. Dit omdat je dan elk jaar kan profiteren van de welkomstpremies of in sommige gevallen een welkomstcadeau.

Trouwe klanten worden niet beloond

Want dat is iets erg specifiek in deze branche. Trouwe klanten worden niet beloond. Nieuwe klanten krijgen een welkomstbonus en daarnaast krijgen zij ook regelmatig voordelige tarieven aangeboden. Hiervan kan je als bestaande klant niet van profiteren. 

De energiemaatschappijen dwingen je als het ware elk jaar een nieuw contract af te sluiten. 

De welkomstbonus maakt dat je per jaar al snel een paar honderd euro kan besparen. Sluit je een langdurig contract af, dan kan je dus niet jaarlijks profiteren van deze bonussen.

Vaste of variabele tarieven

Voordat je een contract gaat afsluiten dien je voor jezelf te bepalen wat voordeliger is. Maar ook waar jij je het beste bij voelt. Vaste of variabele tarieven. Bij vaste tarieven weet je waar je aan toe bent, maar je profiteert niet van prijsdalingen. 

Verkopers van energietarieven proberen je altijd een langdurig contract te laten afsluiten. Dit onder het mom dat de tarieven gaan stijgen. 

Of dit daadwerkelijk ook zo is, dat weet niemand. Want iemand die kan voorspellen wat de prijzen van fossiele grondstoffen in de toekomst gaan doen, kan slapend rijk worden. En in dat geval hadden deze personen echt gewerkt voor een modaal salaris bij een energiemaatschappij.

De invloed van belastingen op energietarieven

Vaak wordt er verwezen naar prijsstijgingen in het verleden, die vervolgens ook in de toekomst zullen gaan optreden. Hier dien je echter een onderscheid te maken tussen de prijzen van de energie zelf en de belastingen die worden geheven.

De belastingen maken een wezenlijk onderdeel uit van de energietarieven. En deze belastingen zijn de laatste jaren hard gestegen. 

Het feit is echter dat je deze belastingverhogingen ook gaat betalen ook al ben je in het bezit van een langdurig contract. 

Als een verkoper je probeert te overtuigen dat prijzen hard zijn gestegen en ook zullen blijven stijgen, dan zou je deze verkoper altijd moeten vragen naar de prijsstijgingen zonder de invloed van de verhoging van de energiebelastingen.

Op tijd beginnen met het vergelijken van energieleveranciers

Loopt jouw huidige energiecontract bijna af, dan wordt energieleveranciers vergelijken een must. 

Een nieuwe energieleverancier kan je direct veel geld besparen op de kosten van stroom en gas. Energie aanbiedingen kom je doorlopend tegen, dus je kan hiervan op elk momen wel van profiteren. 

Komt jouw huidige energieleverancier met een aanbieding om jouw contract te verlengen, dan blijft energie vergelijken verstandig om zodoende te bepalen of hetgeen zijn aanbieden wel de beste condities zijn die er te verkrijgen zijn.

Wees kritisch ten opzichte van een aanbieding van de huidige leverancier

Ga je energie vergelijken en kom je een aanbieding tegen van jouw huidige energieleverancier, die beter is dan wat zij jou hebben aangeboden, dan kan je altijd proberen te onderhandelen met de energiemaatschappij. Probeer of zij jou dezelfde condities willen aanbieden. 

De praktijk leert, dat heb ik zelf ondervonden, dat dit meestal niet werkt. Er wordt gewoon glashard gezegd dat deze aanbieding alleen voor nieuwe klanten geldt. Mijn opmerking dat trouwe klanten slechter worden behandeld dan nieuwe klanten werd min of meer erkend in deze.

Maar je kan het natuurlijk altijd proberen. Nee heb je en ja kan je misschien krijgen.

Selecteer wat jij belangrijk vindt

In onze energievergelijker kan je meerdere variabelen selecteren. Zo kan je kiezen voor duurzame energie in de vorm van groene stroom of gewoon kiezen voor de meer traditionele vorm van energie. 

Groene energie is echter wel sterk in opkomst. Was dit in het verleden iets duurder dan de traditionele vorm van energie, dat is tegenwoordig niet langer het geval. 

Heb je vragen over energie, dan kan je deze aan ons stellen. We helpen je graag verder. 

Omdat wij onafhankelijk zijn, krijg je bij ons een eerlijk antwoord. Een bedrijf dat gebonden is aan bepaalde energieleverancier, of bij een energiemaatschappij zelf, is de kans hierop een stuk kleiner.